Склад: 0,5л свинячої крові; 0,5л гречки; 150г смальцю; 10м кишки; 8 цибулин; 2 зубчики часнику; Сіль; Перець; Олія; Спирт.
Приготування: Перебрану і помиту гречку засипаю в 1 л посоленого окропу, 3 хвилини кип'ячу, накриваю кришкою, зверху утеплюю. Кишку мию і двох-трьох водах, потім залишаю у теплій воді на кілька хвилин, щоб відійшла. Цибюлю січу, пасерую на смальці, мелю на м'ясорубці. Кров перетираю через сито, щоб не було грудок. у холодну гречку вливаю кров, додаю меленої цибулі, перцю, солі, натертого на середній тертці часнику. Трубку на ковбасу зміщую олією, натягую кишку і наповнюю масою. Через кожні 10 см перев'язу. нитками. Кожну ковбаску двічі проколюю. Цілу перев'язану кишку вкидаю у солений окріп. Чекаю, поки спливе, і варю на малому вогні 10 хвилин. Потім розтоплюю на мательні смалець і печу на ньому кишку з обох боків до хрумкої шкірочки. Перед подачею на стіл поливаю смальцем зі шкварками, а також поливкою: часник, розтертий з олією і ложкою води. Зверху, якщо є бажання, кишку можна полити спиртом і запалити.
|