1) Заморожені овочі - зелений горошок, помідори, овочеві суміші - кладуть в окріп, не розморожуючи.
2) У свіжу тушковану капусту додають трішки оцту або лимонної кислоти для того, щоб вона не стала надто м"якою. Взагалі додавання кислоти сповільнює розварювання овочів, тому кислоту, а також продукти, що містять кислоту (томатну пасту, свіжі помідори, огірковий розсіл, солоні огірки тощо), додають у страву наприкінці варіння.
3) Варена картопля виходить дуже смачною, якщо до води, у якій її варять, кинути 2-3 зубчики часнику й лавровий листок або покласти в катрулю трохи сушеного кропу, загорнувши його в шматочок марлі.
4) Вітаміни, що є у свіжих овочах, дуже чутливі до нагрівання. Краще варити овочі кілька хвилин при сильнішому кипінні, ніж довго при помірному.
5) Два шматочки цукру, додані до води, де варяться будь-які овочі, покращують їх смак.